Courtyard Infill, MTV (VIMN) Camden, London NW1

A courtyard infill with major structural alterations & new office construction – Viacom International Media Networks HQ

Faithdean was appointed as main contractor for the Viacom International Media Networks’ (VIMN) Courtyard Infill project.

The works included the infill of VIMN’s existing courtyard area. The purpose of this extensive project was to create space for and build new Category B offices. The approximate size of this extension came to around 21,350m².

Extensive structural alterations to the existing framework

This project comprised of major structural changes. Initially, Faithdean undertook the removal process of the sub-frames and structural steelwork. Following demolition, the construction of a new four-storey steel framed structure was erected. A cantilevered section was designed and applied to the two upper floors, over-sailing the existing building on piled foundations.

During the works, Faithdean encountered many challenges which required detailed and careful planning. The site was on a single lane one-way street, creating logistical challenges that were successfully overcome.

Faithdean were also required to construct a brand new UKPN high voltage substation. This process involved removing the existing UKPN substation and creating a new private VIMN substation with two 1500 kVA transformers, decommissioning an existing 1000kVA substation, whilst maintaining supplies at all times. VIMN broadcasts to 60 channels Europe-wide 24/7 so the maintenance of the electrical power at all times was critical.

The new building achieved BREEAM ‘Very Good’ environmental and sustainability standards, featuring elements such as PV panels and an impressive living wall wrapped around the structure.